Lauda P controller

Lauda P temperatuur regelaar

Dit is een regelaar die heel precies de temperatuur van een vloeistof bad regelt. Deze gaf rare tekens op zijn display als hij lang aan stond. Dat bleek een redelijk ongewoon probleem.

Het is altijd lastig als de patient niet echt wil meewerken. Daarnaast is het een onderdeel van een opstelling. De temperatuur-probes, verwarming, pomp etc zit er nu niet bij. Dat maakt het lastiger maar vaak kan dat niet anders.

Er waren wat kleine dingen mis die “normaal” zijn bij apparatuur van deze leeftijd (jaar of 20) en zoiets kunnen veroorzaken. Na dat in orde te hebben gemaakt vertrouwde ik het nog niet. Toen bleek dat de transformator eigenlijk best wel warm werd. Nu mocht deze 150 graden worden en hij werd bij korte testen 85 graden (met de kast open). Dus wat nu ? Ik besloot eerst eens te kijken wat voor stromen er door de diverse rails lopen. Dat bleek niet echt in overeenstemming met de warmte ontwikkeling. Een test met kast dicht en een paar uur aan leverde meer dan 125 graden op.

Nu heb ik behoorlijk wat onderzoek naar meten aan trafo’s gedaan dus trafo eruit en diverse testen gedaan. Daarbij bleek dat 1 van de primaire wikkelingen dwars ging liggen als hij heet werd. De trafo kon ook bij lange na niet de opgegeven stromen halen en zelfs onbelast werd hij snel te warm. Doordat het ding redelijk hoge spanningen produceert tov wat nodig is zakte de spanning net niet ver genoeg in om de boel te laten uitvallen maar wel, gecombineerd met de rest, om rare dingen te veroorzaken naarmate hij heter werd.

Bodemplaat met trafo-blok

De trafo maakt 15-0-15V, 15V en 9V. Zo’n trafo en dan nog voor dezelfde stromen, pin-bezetting en afmetingen is niet iets wat standaard verkrijgbaar is. Gelukkig was er veel ruimte onder in de kast. Dit apparaat staat vaak heel lang aan dus ik heb 3 trafo’s gekozen die naast voldoende isolatie ook meer dan genoeg stroom aankunnen zodat ze niet heet worden. Deze zitten gemonteerd op een zwaar stuk printplaat. Ik heb 4 afstand-bussen gedraaid die exact even lang zijn als de trafos hoog zijn en daarmee worden de trafos muurvast tegen de kastbodem gehouden.

In de kast gemonteerd

Reacties zijn gesloten.