Services en werkzaamheden

Repareren is mijn passie.

Het is de mooiste vorm van puzzelen. Ik repareer bijna alles wat electronica bevat (muv consumenten apparatuur) maar mijn specialisatie is meet- en calibratie- apparatuur. Er is geen beperking mbt merken of leeftijd.  Ik kan meestal geen prijsopgaven doen, de meeste tijd zit in het fout zoeken. Het defecte onderdeel vervangen is meestal maar een paar minuten werk.  De meeste opdrachten zijn voor  apparatuur zonder service documentatie en vaak ook geen instrumenten die ik dagelijks langs zie komen. Het zijn geen TV’s waar ze door de aantallen, op voorhand vaak al weten waar de fout zit, en anders weet “Google” het wel. Of een auto waar je na 5 minuten weet dat er een lager kapot is maar je 3 uur nodig hebt om het te vervangen. De meeste reparaties zitten tussen 3 tot 6 uur werk.  Maar dat ligt ook aan het soort apparaat. Er zijn bv apparaten die na een reparatie helemaal opnieuw moeten worden afgeregeld.

Mocht de reparatie niet lukken (omdat bv een custom-made onderdeel niet te krijgen is) bereken ik 1 uur tot 2 uur werk (en dat betekent niet dat ik na 1 a 2 uur  weet wat het probleem is,  meestal heb ik er dan al meer tijd in gestoken)  Maar het komt bijna niet voor dat een reparatie niet lukt. Ik repareer regelmatig apparaten die door de fabrikant als “niet meer te repareren” zijn verklaard, maar ik ben ook maar een mens, dat die reparaties vaak lukken wil niet zeggen dat ik kan toveren.

Een reparatie bestaat meestal uit het zoeken en bestuderen van documentatie, (dat bereken ik niet dat is mijn eigen investering in kennis).  Daarna  functionele testen (als mogelijk). Het  openmaken voor de volgende stap is soms veel werk en soms niet meer dan 4 schroefjes. Maar open wil niet altijd zeggen dat je al kan aan meten, Na optische controle, meestal onder de microscoop, komt het meet gedeelte. Soms moet ik daarvoor eerst een meetbare opstelling maken mbv hulpstukken, steunen, extenders, kabeltjes, hulpframes etc zodat de PCB’s aan beide kanten bereikbaar zijn en het apparaat veilig aan kan. Als je aan twee kanten van een pcb moet zijn wat vast zit aan 4 andere moeten ze alle 5 worden omgedraaid. Veel mensen staan daar niet bij stil.

En dat meten is, zeker als er geen service documentatie bestaat, het meeste werk. Als de fouten zijn gevonden is vervanging zo gebeurd. Tenminste als het onderdeel, of in geval van obsolete, een vervanger, verkrijgbaar is. Vaak lukt het dan toch nog door wat aanpassingen te maken. (maar alleen als dat de prestaties niet vermindert)

Voor de volgende werkzaamheden kunt u bij mij terecht:
Reparatie, afregeling en pre-calibratie van meetapparatuur. De leeftijd maakt niets uit, ik heb ervaring met apparatuur gemaakt vanaf 1940.

Hieronder vallen oa:
– Meet-instrumenten bedoeld voor algemene electronica toepassingen zoals multimeters, functie generators, oscilloscopen, voedingen, distortionmeters etc
– RF apparatuur, zoals signaal generators, spectrum analysers, network analysers, noise analysers, counters etc .
– Component testers zoals RCL meters, meetbruggen, trackers, curvetraces etc.
– Isolatietesters zoals megohm-meters en Meggers.
– Installatie testers, pat testers
– Meet en test apparatuur voor industrieel gebruik en procestechniek zoals flowmeters
– Calibratie apparatuur als meter-calibrators, temperatuur en druk calibrators, dry-blocks, oliebaden, thermometers, etc

En tegenwoordig ook maritieme, industriele en automotive electronica als ECU’s, servo controllers, besturings-electronica etc. Vaak losse printplaten. Ik ben ook goed thuis in RF maar doe geen radar.

Mechanische schade zoals brandplekken in printplaten, of bv reparatie van een niet te meer te verkrijgen schakelaar of potmeter. Ik kan draaien en frezen. 

Reparatie, afregeling en pre-calibratie van calibratie-apparatuur en standaards.
Hieronder vallen oa instrumenten en standaards voor:
– AC stroom en spanning
– DC stroom en spanning
– Weerstand
– Frequentie
– Temperatuur
– Druk
– Capaciteit
– Zelfinductie

Voor metrologisch werk beschik ik oa over :
Scopen (tot 1GHz) incl bijna alle denkbare probes zoals oa differentieel, stroom, HV en FET probes.  (Philips, Tektronix, HP, Hameg, Ik kan daarmee vanaf een paar uV tot tientallen kV’s meten, stroom meten, componenten testen of TDR metingen doen)
Meetbruggen voor impedantie, admittantie, weerstand, capaciteit en zelfinductie. (General Radio, ESI, HP, en Wayne Kerr, ik kan capaciteit met aF resolutie meten)
Component testers waaronder een Tektronix 576 curvetracer en veel zelf ontworpen testers om bv trafo’s, opto’s, relais, etc te kunnen testen. Maar ik kan ook veel IC’s testen. 
LCR meters (Tektronix, Peak, IET, HP, ESI, WK)
Counters (Philips, Tektronix, HP, EIP, Hameg en mechanische wavemeters)
– RF, sinus, puls, HV, functie generators (R&S, HP, Hameg, Tektronix, General radio, bijna DC tot 4 GHz)
Meetversterkers (HP , Tektronix, General radio)
– AC en DC detectors (HP en General radio)
Multimeters tot 7,5 digits, maar ook veel speciale analoge meters (oa HP, Prema, Keithley, Philips, Agilent, Fluke, Solartron)
– Vudata Tracker
Vector network analysers van 1kHz tot 1,5GHz (SDR-kits VNWA, HP)
Spectrum analysers tot 4 GHz (Tektronix, Marconi en zelfbouw)
ESR meters (peak , zelfbouw en dmv mijn LCR meters en bruggen),
Lektesters Tot ongeveer 2000V, bv om condensators of reverse lekstroom van halfgeleiders te meten
Stroommeters en stroom probes (HP, Tektronix, Philips, ITT, zelfbouw. DC tot 75 MHz) van pA tot kA
Temperatuursensors (via een 4,5, 6,5 en 7,5 digit multi-meter, K thermocouples, 4 draads PT100 en PT1000 )
accesoires zoals probeadapters, inline terminators, coax adapters, R en C decade boxen, HV probes, fixtures, kabels.

Standaards en calibrators oa:
– Guildline standaardcellen met bekende calibratie geschiedenis vanaf nieuw
– Fluke, Tektronix en Philips calibrators voor AC en DC stroom, spanning en weerstand.
– Kelvin Varley dividers van Fluke en ESI
– 10 MHz, 5 MHz, 1 MHz, 100 kHz en 1PPS tijdstandaards (oven en GPS)
– Timebase calibrator (voor scopen)
– Constant amplitude generators
– ESI , GR , Siemens en Danbridge weerstanden.
– standaards voor C en L van oa HP, GR en Philips.
– Een GR-1620 Capaciteit transfer-brug, Afkomstig uit General Radio’s eigen standards lab.

Ik repareer niet op locatie. Dat wordt wat lastig daar bijna al mijn apparatuur niet portable is. 

Daarnaast ben ik beschikbaar voor analoog ontwerp (bv de verbinding tussen uw digitale ontwerp en de analoge buitenwereld) testen en/of opbouwen van prototypes, reverse engineering, component testen (bv of het fakes zijn) , (aankoop) adviezen mbt meten, meetopstellingen en meetapparatuur.

Op www.pa4tim.nl kunt u zien wat ik naast bovengenoemde werkzaamheden als hobby nog op dit gebied doe.

 

Schneider electronics repair, reparatie van electronica, meetapparatuur en calibratie apparatuur.