Gossen Metrawatt SECUTEST

Na de reparatie

Na de reparatie

Dit is een verslag van de eerste secutest die hier in 2014 binnen kwam. Sindsdien komen ze regelmatig voorbij.  Het zijn meestal nogal lastige reparaties.  Multilayer boards zonder silkscreen en een heleboel relais. Als iemand service manuals heeft hou ik me aanbevolen.

Zoals wel vaker bij mijn reparatie opdrachten is dit geen standaard verhaal. Er is geen schema of servicemanual van te vinden en het service deel van het menu is afgeschermd met een code. Daarnaast is dit voor mij onbekend terrein. Niet qua reparatie, zo complex is het apparaat niet maar ik ben niet zo thuis in de tak van meten waar deze apparaten wordt ingezet, en dan vooral het hele gebeuren met normen, keuringen en begrippen er omheen. Het is ook wat link om er aan te werken want die pcb’s moeten gekoppeld blijven om te kunnen fout zoeken maar wel uit de kast. Ze mogen elkaar niet raken want er zijn behoorlijk wat punten waar open en bloot 230V op staat. Eigenlijk een beetje vreemd voor een veiligheid-tester, de veiligheid van de reparateur telt blijkbaar minder zwaar. Begrijp me niet verkeerd, dit is een heel goed degelijk gebouwd meetinstrument.

Hij had al langer problemen met opstarten maar tijdens de jaarlijkse calibratie in Duitsland werd hij afgekeurd omdat hij er definitief mee stopte. Ipv met een cal rapport kwam hij dus defect terug met een nota voor het mislukte reparatie werk en een offerte voor een nieuwe board. In Duitsland had men wel getracht deze te repareren.  Dat duurde nog al lang want de enige die het zou moeten kunnen was op vakantie. Daarbij is nog wat extra schade veroorzaakt, oa door het niet correct in elkaar zetten ! Zover ik kan herleiden was de oorspronkelijke fout niet meer dan een kapot 100 nF ceramisch condensatortje en een aantal slechte/gebroken solderingen. Er zit nogal groot spul op die PCBs, die zitten ook niet vast geschroefd en er wordt natuurlijk ook niet echt zachtjes met dit soort tester omgegaan. Deze worden tenslotte vaak in het veld gebruikt. Sterk wisselende temperaturen, trillingen en schokken van transport etc. Er waren, mogelijk nav de acties hierboven, nu nog wat andere onderdelen stuk en er was een (niet destructieve) kortsluiting.

Trafo met draadbreuken

Trafo met draadbreuken

 

De trafo met gebroken aansluit draad. Het was even zoeken waar hij hoorde maar met een microscoop vond ik het afgebroken restantje. Maar de spoel bleek ook open te zijn. Aangezien hij toch al onder de microscoop lag, heb ik gelijk de spoel bekeken en daar zat een breuk in de wikkeling. Even de eindjes blank gemaakt, en dmv een stukje draad “gespalkt”.

Nadat ik weer beeld had bleek hij de stroom niet goed te meten. Het bizarre was dat hij precies 10x te weinig aangaf. Dan denk je al snel aan een 10X versterker die eruit ligt. Oorzaak bleek echter een 24 kHz oscillatie te zijn. Dat gaf keurige blokgolven, een half gelijkgerichte sinus en een strakke driehoek op een groot deel van het analoge circuit. Dat leek ook te reageren op fase shifts en er zaten daar ook shift registers, muxen etc dus ik dacht dat dit ADC  gerelateerd was. Dat bleek niet het geval. Door met een functie generator, DC blokker  en scopeprobe een 100 Hz signaal te injecteren en dat van af de twee TRMS converters terug te volgen met de scoop, kwam ik op het digitale board een kortsluiting en defect Ctje tegen. Daarna werkte alles weer.

Een 40W gloeilamp

Een 40W gloeilamp

 

De motor van mijn draaibankje

De motor van mijn draaibankje

Het lastige van dit apparaat is dat er nog al hoge spanningen in voor komen en dat het qua veiligheid voor de reparateur van binnen niet echt geweldig is. Nu zet ik alles standaard achter een scheidingstrafo maar dat vindt dit ding geen goed idee. Dus je moet tussen de netspanning en isolatie testspanningen met een scoopprobe aan de gang. Gelukkig ging het wel goed achter  mijn Tek aardlek bewaker. Als je een fout maakt schakelt dat ding binnen een paar ms de gebruiker uit waarbij hij hard begint te toeteren.

Ook de backup batterij bleek leeg te zijn. Die gelijk maar vervangen want als zo’n ding leeg loopt is het te laat. Dat kan ernstige schade aan het pcb veroorzaken.

De klant had diverse van deze testers en dankzij een foto die men op mijn verzoek maakte van een werkende vond ik de fout aangesloten connector.

De binnenkant

Analoog meet deel met 2 LT TRMS converters

Een van de 4 pcb's

Relais board

 

Een van de 4 pcb's

Een van de 4 pcb’s

 

Oktober 2014, Schneider electronics repair, reparatie van electronica, meetapparatuur en calibratie apparatuur.

Reacties zijn gesloten.