Fluke 336 current clamp meter

In de rode rechthoek missen er 2 weerstanden

Engelse versie onder aan pagina

Twee van deze meters kwamen tegelijk binnen. Iemand had al zijn best gedaan om het probleem te verergeren. De eerste had een draaiknop probleem.  2 weerstanden van de functie keuze weerstand-deler waren afgebroken. De andere meter zat er flink naast en de meetwaarden op de display waren niet stabiel.

Na het vervangen van de weerstanden bleek deze ook niet stabiel te zijn. 

De oorzaak zat verstopt onder de draaiknop. Ik zag het bij inspectie met de microscoop. 

metal-dust between traces

De ruimte tussen de traces was opgevult met slijpsel van de schakelaar. Omdat ze ingevet zijn bleef het poeder daar zitten en veroorzaakte lekstroom. Na reiniging bleken ze er fors naast te staan. Waarschijnlijk had er al iemand in zitten schroeven.

The meter without the top cover

Ze bevatten geen custom onderdelen (op misschien de processor die onder de display zit na) Volgens Fluke zijn ze niet te repareren omdat er geen onderdelen zijn. 

Afregelen is niet zo moeilijk. Alleen de AC stroom is een beetje een gedoe omdat de trimmer op de achterkant zit en niet bereikbaar als er batterijen in zitten. Fluke maakt een hulpstuk om met 10A de meter te laten denken dat hij 500A zit. Het is zo’n simpel ding dat ik er zelf een gemaakt heb van plexiglas zodat ik de meter kan aflezen terwijl ik hem afregel en hij toch  optimaal om de kabels blijft zitten.  Om bij de trimmer te kunnen voed ik hem met een labvoeding.

 

The current multiplier

Two of these meters came in for repair.  Someone already did his best to make the problem bigger. The first one had a problem with the function switch. It would not select a function. The cause was a man made problem. 2 resistors from the function voltage divider escaped. They were ripped from the pads. Probably when someone tried to remove the switch deck C ring. Number 2 was way off and  had unstable readings.

After placing new resistors the measurements were also on number 1 very unstable. The cause was hidden under the switch deck. I found it thanks to the microscope.

The space between the tracks was filled with metal dust from the switch. It stayed there thanks to  the grease they used to lubricate the switch. This caused leakage current. After cleaning they were way off so probably someone first tried to adjust things. 

They contain no special parts, except maybe the processor (that is placed out of sight under the display.) According to Fluke they are not repairable because there are no parts available. 

Adjusting them is not to difficult. Only the AC current is a bit a hassle. The trimpot is placed on the back and accessible via the battery cover. But not with the batteries installed. To make a big enough current you need something like a Fluke 5500 coil. You feed it with 10A. Because it has 50 windings all going through the clamp, the meter sees 500A. 

I have made my own version on a perplex plate so I can place the meter on it’s display and the clamp is still at the optimal centered place. That way the trimpot is accessible (without the batteries so I feed it with a lab supply. ) and I can see the display. 

Reacties zijn gesloten.