Dit is een Time Domain Reflection “meter”. Het is eigenlijk een scoop en pulsgenerator in een behuizing. De puls wordt in een kabel gestuurd en het scoopdeel kijkt of er een reflectie is en geeft dat weer op het scherm. De tijd tussen puls en reflectie is om te rekenen naar afstand. Een open geeft een tegen gestelde reflectie. Net als op de foto hierboven. Een short geeft een reflectie met de zelfde polariteit als de puls. Een correcte afsluiting geeft een perfect vlakke lijn omdat er dan geen reflecties zijn. Ook onregelmatigheden zie je terug.
Deze TDR is bedoeld voor meting aan kabels in industrie/bouw maar het soort meting wordt voor diverse andere toepassingen gebruikt. Veel moderne VNA’s hebben TDR ingebouwd. Er zijn er die afstanden van minder dan een mm kunnen meten, of de dikte van een vloeistof die drijft op een andere vloeistof. Het concept bestaat al sinds de jaren 60. Ik heb er ooit een gebruikt om een defect kerstboomlampje te vinden.
Deze was nogal dood. Hij stierf in actie met rooksignalen. Er zijn geen schemas te vinden wat het een stuk lastiger maakt. Hij bestaat uit 4 delen. Een voeding en analoog signaal pcb, een digitaal pcb en een pcb wat oa de sweep opwekt. En natuurlijk de beeldbuis.
In de voeding was een transistor en 2 tantalen overleden. In het sweepboard het IC wat de sweep maakt. In het digitale pcb een hele rits tantalen die af en toe doorsloegen. Verder nog wat verbrande weerstanden. Ook de voeding adapter deed het niet meer.