Druck DBC150TC calibratie oven

oven7

Testen na de reparatie.      

Deze oven kan vriezen en verwarmen. Hij werd gebracht met de melding dat hij er mee opgehouden was. Mogelijk omdat ze per ongeluk de fan opening hadden afgedekt.  Helaas is het binnen deze tak van de calibratie wereld het niet echt geweldig gesteld met schemas en service informatie.  Kortom, weer een leuke puzzle.

Open maken was de eerste uitdaging, gelukkig heb ik 50 cm lange schroevendraaiers. De bodem moet eerst los. Daarna de ovenkap eraf. Dan kun je bij twee schroeven en kun je de units splitsen.
Dat met kap hoeft niet persee, maar omdat men dacht aan over verhitting wilke ik zeker zijn dat er geen verstopte thermofuses of door gefikte bedrading zat.

Het resultaat staat hieronder. Links de oven. Een groot blok aluminium met twee peltier elementen onder grote koelblokken. Een peltier is een soort warmte pomp. Ze kunnen verwarmen en koelen.

Uit elkaar ivm fout zoeken.

Uit elkaar ivm fout zoeken.

De display deed niks dus eerst maar eens op zoek naar 5V. Maar eerst de standaard checks. Dat wil zeggen, schoonmaken en daarna het PCB onder de microscoop. Niks raars te zien. Dan de voeding, wat er ook mis is, ik begin altijd met de voeding. Even een grove schets gemaakt en wat datasheets gezocht. Toen ik wist hoe de voeding werkte ging de spanning erop.  Dat rook mij wat te krokant en het duurt dan niet lang voor er een component SOS rooksignalen begint te geven. Ik scan bij dit soort gevallen het PCB met een contactloze thermometer. Als je wacht tot het echt verbrandt kun je vaak de opdruk niet meer lezen.

Helaas was het ding, samen met een Vref onder een trafo verstopt. Dat werden dus wel rooksignalen. Dus gelijk de noodstop op mijn bench ingedrukt. Die trafo moest er dus eerst uit. Een mooie gelegenheid hem even gelijk even door te meten. Het slachtoffer was een SMD schottkey diode. Er zijn twee opties, de diode is spontaan overleden of iets heeft hem een handje geholpen.

Waarschijnlijk het eerste want de vervanger blijft koud en de oven werkt weer. Maar voor de zekerheid doe ik dan nog de nodige metingen van stroom, spanning en temperatuur. Daarna heeft hij nog een aantal uur aangestaan met een stroomprobe in de peltier leiding en wat thermometers.

De peltiers trekken rond de 7ADC en het is een vrij strakke regellus. Als de temperatuur bereikt wordt zakt het verbruik naar rond de 2,5A

Nog wat sfeer foto’s

De 230V sectie

De 230V sectie

Het 230V deel zit onderin en is netjes en goed gefilterd opgebouwd. Daarboven zit de schakelende voeding en helemaal boven in de digitale electronica en display/bedien circuits.

De PCB's

De PCB’s

De voeding ligt er hier naast om aan te meten.

De oven ook dry well genoemd

De oven ook dry well genoemd

Twee koelblokken welke op de Peltiers zitten en die zitten weer op een blok aluminium. Daarin zit een gat. In dat gat kun je verloopadapters duwen. (de meeste thermometers, sensors of thermokoppels zijn namelijk veel kleiner in diameter dan de oven opening). Er zit verder een temperatuursensor in welke het apparaat zelf gebruikt om de oven te besturen.

De eerste opstart met alles nog uitgebouwd

De eerste opstart met alles nog uitgebouwd

De testopstelling van een andere Druck 150

Een van zijn broertjes, dit is de derde die ik hier heb gehad

Een van zijn broertjes, dit is de derde die ik hier heb gehad

Ze kunnen ook vriezen:

bevroren

ijspret bij -10 graden Celcius

December 2014, Schneider electronics repair, reparatie van electronica, meetapparatuur en calibratie apparatuur.

Reacties zijn gesloten.