Hameg HMO-3522 oscilloscoop

Ik was vergeten een totaal foto te maken dus hier de foto van mijn eigen scoop

Ik was vergeten een totaal foto te maken dus hier de foto van mijn eigen scoop

Deze scoop was door iemand gebruikt gekocht en zou prima werken. Helaas was dat niet het geval en de verkoper reageerde niet meer.  Het ding flitste een keer met wat ledjes en dat was alles. Dit zijn geen apparaten om zonder service documentatie aan te gaan werken. Het is een vrij geavanceerde 350 MHz DSO. Dat betekent dus veel heel kleine componenten en naast een analoog RF deel ook een uitgebreid digitaal gedeelte.  Aangezien ik zelf deze scoop ook heb durfde ik de reparatie wel aan. Daarnaast zijn scoop reparaties een erg leuke bezigheid en was ik benieuwd naar de bouw kwaliteit. En dat viel niet tegen. Overal staat made in Germany op, merk componenten en goed soldeerwerk.

Het analoge deel met sporen van eerdere reparatie activiteiten.

Het analoge deel met sporen van eerdere reparatie activiteiten.

Dat er al eerder problemen waren wordt al snel duidelijk. Zoals je hierboven ziet was de afscherming van de ingangen los-gesoldeerd. Dan gaan er gelijk alarmbellen rinkelen. Verdere inspectie bracht veel meer sporen aan het licht. Zoals krassen op diverse PCB’s waarvan sommige dwars over traces liepen.

De voeding

De voeding

Maar het eerste waar elke reparatie mee begint (na de optische controle) is de voeding. Zonder goede voeding houdt het op. Daar was niets mis. Gelukkig staan de te meten spanningen naast de testpunten gegraveerd. Erg chique gedaan. Wel heel klein maar daar als je daar een probleem mee hebt moet je niet aan zoiets als deze scoop beginnen.

In de voeding was wel iets vreemds en ook erg opvallend. Een van de blauwe condensators op de foto hierboven was aan 1 poot vast gesoldeerd, de andere kan zweefde boven de print. Het was duidelijk te zien aan het soldeerwerk dat dit een fabriek-foutje was. Dit viel zo erg op dat het dus ook duidelijk was dat de eerdere reparateur de voeding had overgeslagen. (gelukkig maar)

Toen het digitale board, wat aan de zijkant zit, verwijderd voor nadere inspectie. Hier zaten de meeste krassen op.

Het digitale board

Het digitale board

De krassen bleken geen traces te hebben beschadigd maar ik kwam iets veel ergers tegen. In het rode vierkantje op de foto hierboven. Een half afgebroken weerstandje en toen ik de mincroscoop versterking wat opvoerde bleken er 4 pads waar zo te zien ooit onderdeeltjes hadden gezeten. Een stukje verderop zat een weerstand waar een barst in zat. De vraag was nu, wat had daar gezeten ?

En dan is het handig om een zelfde werkende scoop bij de hand te hebben.  De onderdelen waren allemaal weerstanden. Dus eerst maar eens nieuwe erin. Daarna het board terug geplaatst en even als een testje de spanning erop gezet. En tot mijn verbazing ging de scoop gewoon aan. Als test een functie generator aangesloten en  nog steeds geen probleem. Daarna een heel snelle puls erop om te kijken of er op hoge frequenties problemen waren.

Een snelle puls

Een snelle puls

Zoals te zien was daar ook geen probleem.  Nog wat meer tests gedaan maar ook die waren succesvol. Afschermblik vast gesoldeerd, pcb’s schoon gemaakt en de scoop weer dicht gemaakt.

Maar het blijft wat vreemd. Zonder deze onderdelen werkt de scoop niet. Deze onderdelen zijn door een klungel beschadigd toen hij op zoek was naar een of andere fout. Maar wat die fout nu was….ik zou het niet weten. Alles doet het en dat is het belangrijkste.

Nog wat sfeerplaatjes.

Achter het voorfront.

Achter het voorfront.

 

Van boven gezien. Onder dat blik zit de voeding

Van boven gezien. Onder dat blik zit de voeding

Van onderaf gezien

Van onderaf gezien

Reacties zijn gesloten.