Fluke 192 scopemeter

Aan een nagebouwd Tek scoop evaluatie board

Aan een nagebouwd Tek scoop evaluatie board. Een staircase met veel jitter, glitzen en noise modulatie

Bij deze scope was wat onbekends fout gegaan. De eigenaar had hem defect gekocht. Dat maakt zoeken wat lastiger. Gelukkig is er service documentatie beschikbaar. Het probleem hier was dat iedere keer als ik een fout vond er weer iets anders stroomafwaarts defect ging.

De scoop bestaat uit een paar ASICs die samenwerken en alles regelen. Oa een voor de voeding en een voor het digitale deel. Die werken samen. Op het board zit een smps die bestuurd wordt door deze combinatie. Het laden van de accu aan board ook.Toen ik zover was dat het accu deel weer werkte leek de fet van de smps defect en had de accu vrij spel (er zit nu een zekering) wat resulteerde in dit resultaat:

Soms zit het tegen

Soms zit het tegen

Vreemd genoeg bleek bij het schoonmaken de schade naarmate ik dieper kwam, groter te worden. Je ziet dat alleen de source pad weg is. De bron van de hitte kwam van onder de pad/fet. Er was een via en een stuk trace weg gebrand. Dat zag er na uitkrabben met een tot beiteltje geslepen naald zo uit:

Na schoonmaken

Na schoonmaken

Dat ding op het diepst is een restant van de via en links halverwege zie je een restant trace. Ik zit op zijn diepst helemaal tegen het koper van de bovenkant aan. Het lijkt een enorme krater maar je praat hier maar over een paar mm. Kijk maar naar de afmeting van die diode.

Tijd voor het betere priegelwerk met koperfolie en epoxy. Het resultaat was niet een optisch kunstwerkje maar wel functioneel. De fet die Fluke gebruikt was obsolete en had een afwijkende pin bezetting. Dus gelijk de footprint aangepast en er een wat stevigere fet opgezet. Ook de footprint van de meetshunt tussen source en gnd vergroot voor een 1 maat grotere weerstand. Ook heb ik de krokante laadstroom shunt vervangen door 2 grotere parallel. De shunt zit er hier nog niet op.

Wat lijm en plakwerk na het graven. Mooi is anders maar het is wel geslaagd.

Wat lijm en plakwerk na het graven. Mooi is anders maar het is wel geslaagd.

Daarnaast heb ik een geheugen IC moeten reballen , diverse fets en diodes vervangen. En het laatste probleem was de D-asic. Een grote BGA (zo’n ding met een enorme hoeveelheid  tin balletjes ipv pootjes).  Daar bleek troep onder te zitten. Het apparaat deed steeds meer maar bleef in mask mode. Nadat ik het pcb had gereinigd en het pcb onder de bga had gespoeld met een injectiespuitje met ipa en goed had laten drogen was daar het grote moment, hij deed piep ven de display kwam op.

Het eerste teken van leven

Het eerste teken van leven

Daarna alles getest en gekeken of hij nog binnen de specs zat. En dat viel niet tegen, hij zat er nog ruim binnen. Er handig apparaat voor reparatie werk. Het zijn geïsoleerde ingangen zodat je differentiële metingen kan doen zonder je scoop op te blazen en in de multimeter mode kan je de enorme cijfers vanaf grote afstand nog lenen.  Deze scoops zijn niet voor niets gewild en zelfs oud nog stevig aan de prijs.

Als multimeter

Als multimeter aan – 0,99997V

Reacties zijn gesloten.