Tektronix 2245A

Economisch eigenlijk niet de moeite van het repareren waard maar dit zijn erg fijne en goede scoops met cursors en readout. En als je hem al lang hebt en de geschiedenis weet is dat ook wat waard. Een andere gebruikte kopen is ook een gok en een vergelijkbare kwaliteit DSO is veel duurder dan reparatie. Deze wordt scoop wordt commercieel gebruikt en dan wordt het een heel ander verhaal.

Tek 2245A zonder kast

Tek 2245A zonder kast

Zo’n scoop ziet er voor veel mensen nogal overweldigend uit maar reparatie van analoge scoops is vaak eenvoudiger dan het lijkt. (als de fout zoals hier in de signaalweg zit)

Kanaal 2 deed het niet goed meer.  Een blokgolf werd heel erg vervormd. De oorzaak was snel gevonden. Een condensator in een van de hybrides was short. Deze zijn “officieel” niet te repareren. In het service manual staan dus ook geen component waarden. Gelukkig zitten er meer in en mbv een VNA en LCR meter kon ik achterhalen wat de waarde moest zijn. Met twee 0804 condensators op elkaar kon ik de impedanties van beide kanalen gelijk krijgen. De fout was zo gevonden. Het uitmeten en repareren was wat meer werk.

De andere kant

De andere kant, heel veel logic IC’s

Het ingang circuit

Het ingang circuit van 1 kanaal

Hier zijn de hybrides zichtbaar.

Het defecte deel

Het defecte deel

De condensator links onder U23 was short. Deze hybrides zijn gemaakt van een keramisch substraat waar laser getrimde weerstanden en traces op zitten. Solderen is heel tricky want het kan barsten. Dit soldeer je het veiligste met zilver-tin-lood soldeer. In de buizentijd zat er standaard een klosje van deze soldeer in de scoops gemonteerd. Soms nogal verstopt. Bij reparatie van een 453 (een scoop uit 1966) uit mijn eigen collectie bleek het er nog te zitten, netjes weg gewerkt tussen een PCB en chassis.

Het resultaat:

Een strak blok

Een strak blok

Na reparatie de test. Het is voor de eigenaar van deze scoop heel belangrijk dat de delay tussen beide kanalen zo klein mogelijk is. Daarvoor is opnieuw afregelen van het front end wel nodig maar het resultaat mocht er zijn. De traces lijken wat wollig maar dat komt omdat het kanaal 1 en 2 over elkaar zijn. Zoals je ziet geen fase of amplitude verschil. Dit is een 40,48 MHz blokgolf met een 500ps stijgtijd.

2 traces over elkaar

2 traces over elkaar

Zo ziet het blok eruit op een 5GHz sample scoop. Om een 40 MHz blok goed weer te geven heb je grofweg een 400 MHz scoop nodig.

Zp ziet het eruit op een 5 GHz sample scoop

Zp ziet het eruit op een 5 GHz sample scoop

Reacties zijn gesloten.