Lauda K6-KS bad

Het lijkt net een frituurpan, maar dan wel een hele dure.

Het lijkt net een frituurpan, maar dan wel een hele dure.

Dit is een verwarmd bad. Er zitten de nodige aansluitingen op zodat de inhoud bv ergens door heen gepompt kan worden om temperatuur sensors in een systeem te calibreren. Er zit een grote pomp en een enorme heater in.

Deze werkt vanaf 50 graden. Je kan ze veel lager instellen maar dan is de warmte van bv de pomp te hoog en loopt de temperatuur toch wat op. Ondertussen heb ik 3 van deze baden hier gehad met allemaal het zelfde probleem. Ze blijven door verwarmen. De oorzaak is de soort regeling. Het component wat daar voor zorgt is voorzichtig gezegd nog al onvoorspelbaar. Dat geeft niets bij fabricage. Het ontwerp is best goed maar op den duur kan dat fout gaan. En dat gebeurde dus bij deze 3. Gelukkig is de reparatie zelf vrij simpel (als je weet wat er fout gaat en hoe je dat kan testen. Ik had een curvetracer nodig om dat te vinden. Het is in dit soort gevallen verleidelijk om in het wilde weg dingen uit te wisselen maar vaak is dat een heel korte termijn oplossing. Ik wil 100% zeker zijn van de fout. Dan weet ik ook zeker dat de reparatie echt geslaagd is en niet per ongeluk tijdelijk.  Bij deze jongens is het een combinatie van twee onderdelen die beide op zich zelf niet defect zijn maar samen er een potje van maken.

Niet zo vers meer

Niet zo vers meer

En natuurlijk check ik eerst de voeding. Deze elco zag er niet echt vers meer uit. En voor de ESR meter liefhebbers. Hier zie je dat een ESR meter een leuk stuk speelgoed is maar niet echt betrouwbaar. Een ESR van 0,059 ohm is erg laag voor deze elco. Maar helaas was hij dat ook voor DC. In de meeste calibrators worden erg goede elco’s gebruikt. De meeste houden het zeker 15 jaar uit. Maar ik neem geen risico en test ze op capaciteit, Dissipation factor en lekstroom op werkspanning. Ik zou ze natuurlijk ook gewoon kunnen vervangen. Dat doe ik ook bij de minste twijfel maar daar zit ook een risico aan. Als het ding net een maandagmorgen exemplaar is en een maand na calibratie de geest geeft kun je opnieuw beginnen. Ik kom elco’s tegen die bij doormeten betere specs hebben dan de vervangers. En ik gebruik geen ebay specials, ik gebruik alleen elco’s van A-merken met specificaties die minimaal gelijk zijn aan de door de fabrikant gebruikte elco’s.

De heater besturing

De heater besturing

Er zit niet veel electronica in zo’n apparaat. Het relais (zwart blok op PCB) wordt door mij ook getest (dynamisch en statisch) Bij 2 baden was een schoonmaakbeurt geen overbodige luxe. Bij 15A op 230Vi s een paar ohm weerstand echt een probleem. Goed schoongemaakt en afgesteld zit de weerstand onder de 0,01 ohm.

Dat die vermogens electronica boven een bak heet water zit  maakt werken aan dit apparaat extra avontuurlijk. 15A is best veel.

De testopstelling

De testopstelling

De twee decades op de foto vervangen de PT100 sensors. Zo heb ik de controle over de heater. onafhankelijk van de echte water temperatuur. Het is noodzakelijk de heaterstroom op de scoop te zien maar mijn precisie scoop stroom-tangen gaan niet tot 15A dat los ik op met een adapter. Dat is het kastje op de grijze General Radio decade. Deze adapter maakt het mogelijk 1/10 van de stroom af te takken. De tweede hoepel werkt net andersom en maakt het mogelijk om met mijn probes stroom van minder dan 1mA te meten.

PCB

PCB

De werking is eigenlijk heel simpel van principe maar door een juist ontwerp en hoogwaardige onderdelen werkt het heel erg mooi. Met zo’n probe zie je precies wat er gebeurd.

Reacties zijn gesloten.