Micromotion mass flowmeter

Micromotion Transmitter

Micromotion Transmitter

Dit is de transmitter van een mass flow meter. Een mass flow meter is een apparaat om te meten hoeveel materiaal er door een buis stroomt. Er zijn veel verschillende systemen. Het principe is meestal een pijp met wat sensors. Die sensors geven een signaal wat door de zogenaamde transmitter wordt uitgelezen en vertaald naar een gewenste grootheid.

Deze mass flow meter deed dat niet meer. Hij gaf alleen nog maar errors. Dit stukje loodgieters werk zat erbij. Het is een Coriolis variant. Er zitten buizen in die in trilling worden gebracht. Meestal komen ze met de buis erbij binnen. Dat is handig om dingen uit te sluiten.  (meetechnisch handig, voor de rest niet echt fijn zo’n zwaar stuk buis op tafel)

Het ijzerwerk waar de sensors in zitten

Het ijzerwerk waar de sensors in zitten

In de transmitter kwam ik dit tegen. Geen technisch probleem maar wel grappig om te zien. Alle condensatortjes staan scheef. Iets te snel door het soldeerbad getrokken ? Toch maar even goed de solderingen nagekeken.

Tegenwind bij fabricage ?

Tegenwind bij fabricage ?

De transmitter bestaat uit een behoorlijk aantal PCB’s die heel creatief tot een soort kaartenhuis zijn gebouwd. Een mooie compacte manier van bouwen en ook mechanisch stevig. Maar repareer-technisch wordt je er niet blij van. Om te meten moet je nu eenmaal overal bij kunnen terwijl het ding aan staat.

Kaartenhuis constructie

Kaartenhuis constructie

We leven niet in een ideale wereld en ook dit moet toch gerepareerd worden. Dit is een reden waarom sommige apparatuur als niet te repareren wordt beschouwd. Er zijn de nodige technieken en methodes om dit toch te kunnen. Je hebt daar wel wat apparatuur voor nodig die je in de meeste labs niet vindt en natuurlijk een grondige kennis over de componenten zelf.  Zeker als er zoals gewoonlijk ook geen service documentatie en schema’s zijn.

Binnen in het kaarthuis

Binnen in het kaarthuis

Helemaal leuk wordt het wanneer een van de binnenste boards nog eens extra is ingepakt.

Bij dit soort dingen gaat er redelijk wat tijd zitten in het demonteren en monteren. Een groot complex ding als een scoop ziet er open voor de niet techneut nog al angstaanjagend uit maar die kast is in 5 minuten open en dan kan je meestal overal bij om te meten. Maar de reparatie is geslaagd en daar gaat het uiteindelijk om.

 

Reacties zijn gesloten.