Tektronix DPO-3014

DPO3914 na reparatie

DPO3014 na reparatie

Deze scoop van het Medisch Centrum van de Vrije Universiteit wilde niet meer opstarten. Hij bleef rebooten. Deze voeding is erg complex, dat wordt niet makkelijker door gebrek aan een fatsoenlijk service manual. Dit manual is er een van het type, “werkt dit, werkt dat ?,  Zo niet dan is hij kapot, bel Tektronix voor een nieuwe”

De voeding

De voeding

De voeding maakt 6 en 13V. Het ding staat onder toezicht van het mainboard dus dat maakt het onmogelijk de voeding alleen mbv een load te testen. Meten is een link klusje. Er staat een flinke spanning op die koelprofielen. Helaas kun je daardoor bijna nergens bij.  Veel onderdelen zitten met ook nog vast gekit. De output gaat naar het mainboard waar nog een aantal voedingen zitten.

De achterkant

De achterkant

Na de net-ingang zit een actieve PFC regeling.  De controller zit onder de printplaat. De rechter trafo op de foto hierboven hoort er ook bij. Daarnaast is er een soort standby voeding op basis van een Top244. Deze kijkt naar de spanning op een van zijn pinnen naar een elco. Zodra die hoog wordt dankzij de aan/uit knop gaat hij werken waarna hij die elco zelf vol houdt. Dat was dus de eerste plaats om te zoeken. Dat leek te werken. Tenminste een seconde of 8. De output van de hoofdvoeding kwam ook op maar die liep in die zelfde tijd terug naar nul. De stroom bleef constant. Blijkbaar stond de voeding in een soort CC mode.  Op de drain van de TOP244 stond 385V, dat was keurig. Maar dat bleek alleen in standby zo te zijn. Bij het opstarten liep hij op tot over de 600V. Dat resulteerde al snel in een vette vonk en een TOP244 die de magische rook liet ontsnappen.

TekDPO3000psu4

De voeding zonder koelprofielen

Dat was dus de aanwijzing die ik nodig had. De fout kon dus alleen in de PFC zitten. Om de TOP244 te vervangen moesten de koelprofielen eraf. De halfgeleiders zaten muurvast gelijmd dus moest alles tegelijk er af. Gelijk maar even alles getest op de curvetracer. De trafo van de TOP had ook die spanning gehad dus die heb ik ook maar gelijk nagemeten en getest. Dat doe ik met een zelf gebouwde tester speciaal voor dit soort trafo’s. De trafo was gelukkig nog goed.

TekDPO3000_psu3

De onderkant met PFC

Na het monteren van beide controllers en inbouwen van de voeding deed hij het weer.

marker generator

marker generator

Nog wat foto’s. Deze scoop is erg groot. Dat valt op foto’s niet op maar hij half zo breed als mijn Hameg MSO. De constructie ademt kwaliteit uit. De elco’s zijn van A-merken, er is een hoop afscherming en alles past naadloos.

De buitenste afscherming

De buitenste afscherming

Daaronder zit het mainboard en de voeding.

TekDPO3000_binnen

Onder de afscherming

Als we het mainboard en de voeding verwijderen komen we de volgende afscherming tegen. Het board zit vast aan die connector.

TekDPO3000_chassis1

Onder het mainboard

foutcodes ?

foutcodes ?

Op het mainrboard zit een 7 segment LED. Ik denk dat deze voor foutcodes is bedoeld.

TekDPO3000_analog

Het analoge deel

Onder die afscherming het analoge board met de 5 ingangen. Omdat ik ook de power knop moest controleren moest ook deze laag eraf.

Het voodoo gedeelte

Het voodoo gedeelte

Maar nog steeds geen knoppen, dus nog een beetje dieper.

TekDPO3000_chassis2

onder het analoge board

Onder het board hierboven kwam het bedienings-deel te voorschijn. Alles zit trouwens met de zelfde maat torx boutjes in elkaar. Erg makkelijk.

Het knoppen board

Het knoppen board was gelukkig niet naar de knoppen

 

Halfgeleiders

Halfgeleiders

Nog meer

Nog meer

Je hebt een serieus desoldeer station nodig voor deze voeding.

hulpmiddel om de display te zien (ligt spiegeltje onder)

hulpmiddel om de display te zien tijdens metingen (ligt spiegeltje onder). Het plaform kan draaien.

 

Reacties zijn gesloten.