Tektronix THS-710a DSO

Qua reparatie niet echt interessant maar wel lastig doordat je nog al wat werk hebt voor je overal bij kunt. Er zitten echter een paar mooie en interessante constructies in.

Kanaal  1 doet het weer.

Kanaal 1 doet het weer.

Dit is een portable scoop van Tektronix. Dit soort DSO’s zijn mede gewild omdat ze geïsoleerd zijn. Bij een gewone scoop is de ground van je probe verbonden met de veiligheids-aarde van het lichtnet. Dat kan levensgevaarlijk zijn als je gaat meten aan iets wat in directe verbinding met het lichtnet staat. In het gunstigste geval grijpt de aardlek schakelaar in, als je pech hebt fungeert je scoop als zekering of kom je zelf onder spanning te staan.

Daarnaast is dit natuurlijk een portable scoop en dat is een stuk handiger dan iets als de scoop hieronder (uit mijn eigen collectie) als je op locatie moet meten.

Tektronix 547 uit de jaren 60 in showroom conditie

Tektronix 547 uit de jaren 60 in showroom conditie.

De scoop was afgekeurd na calibratie. Kanaal 1 deed niks meer boven een paar kHz. Deze scoops hebben een hybride verzwakker. Een ceramisch plaatje met opgedampte en lasertrimmed weerstanden. Daarnaast een custom Tek asic en 3 relais.  Dat materiaal heeft een heel andere mate van uitzetting vs temperatuur dan een PCB gemaakt van glasvezel. Vandaar dat ze vrij hoog hangen. Daarnaast is het erg breekbaar wat het bij deze montage ook minder kwetsbaar maakt. Deze hybrides hebben ze vreselijk lang toegepast. Het merk wat er op staat is een bedrijf wat eigendom van Tek was (en tegenwoordig weer is)  Het is ontstaan uit een samenwerking van Maxim en Tek.  Zie de foto hieronder.

Het signaal verdween tussen de witte isolatie trafo en de uitgang van de asic op de verzwakker

Het signaal verdween tussen de witte isolatie trafo en de uitgang van de asic op de verzwakker

Deze onderdelen zijn zo goed als niet te repareren. Tenminste niet zonder risico op een barst in het substraat. Onder de blauwe laag zitten opgedampte weerstanden. Deze worden laser getrimd. Dat laseren veroorzaakt die bruin plekken. Ze zijn wel ultra stabiel.

Bij deze scoop was de verbinding tussen hybride en isolatie trafo onder broken. Dat hij onder de 10kHz nog gewoon werkte komt doordat de scoop een >10kHz signaal anders verwerkt als DC en lage frequenties. De eerste gaan via een scheidingstrafo, de laatste via een optocoupler. Dat zijn gescheiden paden en gescheiden ingangen van de ADC.

Het hele ding zit vol Tek onderdelen waarvan de meeste custom made zijn. Dat maakt de kans op een succesvolle reparatie vaak heel klein.

Een andere mooie constructie is de verbinding tussen pcb en bnc. Deze scoop moet gebruikt worden met speciale Tek probes. Een gewone probe is bruikbaar maar doe dan wat krimpkous om het aanraakbaren metaal van de bnc plug op de scoop.

Stekker naar bnc

Stekker naar bnc

De 3 kanalen (channel 1 en 2 en een multimeter) zijn gescheiden van elkaar. Er zijn dus 4 gnd referenties. Dat maakt meten wat lastig. Dat is niet het enige wat lastig is. Er zijn schemas in omloop maar die zijn niet compleet. Het service manual is ook vrij rudimentair. Kortom, niet echt service vriendelijk. En dan heb ik het nog niet over de constructie. Om er aan te meten moet je een hoop werk doen:

Alles klaar om te meten, tenminste aan  deze kant.

Alles klaar om te meten, tenminste aan deze kant.

De boards zit via van die dunne kunststof strookjes met opgedampte sporen aan elkaar. De connectors en het band zelf zijn kwetsbaar. Om aan de achterkant te komen moet alles tegelijk worden omgedraaid of moet je eerst alles weer afkoppelen. De scoop ligt hier op een draaischijf. Die heb ik gemaakt om bij dit soort opstellingen de boel veilig en makkelijk als geheel te kunnen draaien. Een stuk beter dan 4 pcb’s tegelijk verplaatsen.

Op de foto hierboven is de afscherming van de verzwakkers verwijderd. Dat is niet moeilijk als je tenminste een heel goede desoldeerbout hebt. Probeer het niet zonder. Je beschadigd gegarandeerd het board. De solderingen van de hybride zitten strak naast de afscherming. Dubbel opletten dus.

Hier was de verbinding tussen de isolatietrafo en de hybride onderbroken.

De andere kant

De andere kant

Dit is de achterkant van het PCB en deze kant is wel eenvoudig bereikbaar.

Om ze te calibreren moet je eerst een jumper op het pcb weghalen tijdens de calibratie. De calibratie zelf is eenvoudig. Een 300mVpp signaal met een frequentie van bv 600 Hz, Beide ingangen worden tegelijk gecalibreerd. Daarnaast moet hij een paar DC spanningen hebben.  De multimeter is veel meer werk maar die zat hier nog binnen de specs.

Reacties zijn gesloten.