Vreemde constructie in HM1004 scoop

Dit kwam ik tegen bij reparatie van een Hameg HM1004. Een analoge 100MHz scoop met cursor functies en readout. Hij is van een goede vriend en logeert hier voor langere tijd. Dan is het wel zo netjes hem in goede conditie te houden. Optisch is hij als nieuw.

Wat dacht Hameg hier, laten we eens wat met BGA gaan doen ?

Wat dacht Hameg hier, laten we eens wat met BGA gaan doen ?

Hij had echter de laatste tijd een vreemd probleem. De opstart zelftest was probleemloos met loepzuiver beeld (tekst en logo) Maar daarna gaf hij de meest vreemde dingen weer. Van circel achtige dingen tot traces van 2cm hoog. Een paar goedgemikte tikken loste dit altijd op en daarna bleef het meestal weg tot de volgende opstart. Maar dit soort paardenmiddelen geeft toch geen goed gevoel. Gisteren de reparatie van een secutester afgerond (die komen regelmatig langs) Dus vanmorgen gelijk even  de Hameg open gemaakt. De oorzaak moest mechanisch zijn en uiteindelijk waren het wat brakke solderingen op het afbuigversterker board.

Hameg heeft blijkbaar niet helemaal begrepen dat de balletjes bij een BGA (ball grid array) onder het IC horen ipv ernaast… Maar serieus, op dit PCB is bij productie wat misgegaan. Er zaten een stuk of 15 van dit soort gevallen op, maar dit was wel de extreemste. Ondertussen staat hij weer in blakende gezondheid op zijn plaats.

Ik heb wel vaker slechte solderingen gezien. Zelfs ontbrekende solderingen waarmee het apparaat toch jaren heeft gewerkt (Philips voeding en Tek scoop). Of wat dacht je van een Tektronix spectrum analyser waar ze een weerstand waren vergeten. Na tig keer retour naar Tek heeft de eigenaar hem als onrepareerbaar maandag morgen exemplaar afgeschreven. http://www.pa4tim.nl/?p=2128

Reacties zijn gesloten.