Amtek S201 dryblock

Kleine Amtek naast  een multimeter

Kleine net gerepareerde Amtek naast een multimeter

Soms zijn dingen anders dan je denkt. Zo ook bij deze mini  Amtek (van Jofra, daar heb ik ook grotere exemplaren van gerepareerd. Zijn erg mooi gebouwd apparaten) die mijn vrouw de reactie “wat een schattig oventje” ontlokte.

De klacht had betrekking op de tienslags potmeter. Hij was bijna niet meer in te stellen. Er zit een heel mooie Zwitserse precisie potmeter in. 0,1% lineair en precies 5 k. Erg dure dingen en zonde om zo blind te vervangen. Gelukkig kunnen ze makkelijk open voor inspectie en onderhoud. Is vast niet de bedoeling maar zo heb ik in het verleden met succes al diverse onvervangbare potmeters gereviseerd (meestal bij restauratie van oudere byzondere instrumenten uit mijn collectie meetapparatuur, zie www.pa4tim.nl ). Deze bleek echter in blakende gezondheid te verkeren.

Ben voorzichtig met potmeters en spuitbusjes wonder middel. Vaak geeft dat uiteindelijk meer problemen. Veel contactsprays zijn agressief om vuil en oxide op te lossen. En niet om te smeren en conserveren. Ik gebruik meestal Kontact K61 of Vaseline om te smeren/conserveren en een ultrasoon bad om te reinigen.

De oorzaak was hier een klein elcotje, verstopt tussen de twee display boards wat doorsloeg.

De regelelectronica

De regelelectronica

De zijkant met uitzicht op het verwarmings element.

De zijkant met uitzicht op het verwarmings element.

Op de voorgrond de potmeter.

Op de voorgrond de potmeter en rechts de display.

 

Reacties zijn gesloten.