Fluke 1520 megohm meter

Een Fluke 1520 isolatie tester. Op zich niet echt een interessant ding voor een bespreking op mijn site. Maar de reparatie zelf was wel een uitdaging. Deze is overleden bij het meten van de isolatie weerstand van een 100kW motor. Fluke ondersteund deze meters niet meer. Op de internationale site wordt reparatie door de klant zelf aangemoedigd. Dat zal alleen lastig zijn in de praktijk. Fluke levert geen onderdelen en schemas van de 1520.  Fluke’s antwoord op de vraag naar schema en onderdelen was dat ze het probleem kende maar er geen onderdelen meer zijn.: “het enige wat overblijft is de 1520 door de 1507 vervangen” op de vraag naar trafo specs heb ik daarna geen antwoord meer gehad.

Dan dus maar zelf aan de gang.

De moeilijkheid was hier dat de generator soms wel wat deed (maar veel te laag in output en de trafo ging dan hoorbaar in verzadiging. ) Dus eerst de nodige metingen gedaan en daarna vivisectie. Om hem af te wikkelen moet je het ferriet eerst los zien te krijgen. Dat lukt niet zonder dat het breekt. Toen opnieuw gewikkeld en het ferriet gelijmd. Dat werkte wel; maar bij 1000V sloeg de trafo door. Ik ben niet kapot van de gebruikte trafo constructie dus wat anders bedacht.  Daarop wat experimenten met trafo constructies gedaan, berekent wat de trafo eigenschappen moeten zijn en wat de pwm regelaar fijn vindt .

Daarna heb ik een andere constructie gemaakt. Origineel heb je eerst twee laagjes cu-draad, dan twee laagjes tape. Dan weer zo’n wikkeling en tape en dan de primaire wikkeling. Dan weer tape, 2 lagen Cu draad, tape, 2 lagen draad en tape.

"plattegrond"

“plattegrond”

De beide hoogspanning wikkelingen hebben nu elk een eigen kamer. Dan een dikke laag isolatietape en dan de primaire wikkeling.  Dit lijkt simpeler dan het is. De koperweerstand en de zelfinductie moeten ook juist zijn. Er wordt 1000V gemaakt en dat trekt aardig wat stroom. Bij een te lage impedantie trekt de generator de voeding onderuit. De spoelvormen zijn te koop, Epcos maakt ze als kitje. Je kan uit een hele reeks Al waarden kiezen voor het ferriet. Dat ziet er wel het mooiste uit maar dan zit er nog steeds een , in mijn ogen, niet zo best geconstrueerde trafo in. De trafo is, gezien het schema symmetrisch maar  in de praktijk is hij dat niet. De buitenste wikkeling heeft veel meer draad lengte en dus koperweerstand. Ik weet zo geen artikel nummer meer dus dat zul je zelf moeten zoeken 😉

Voor de avontuurlijk aangelegde personen de specs van de trafo zoals de originele (waarschijnlijk) was. Bedenk wel dat dit niet 1:1 voor andere vormen en materialen geldt. Check daarna  met een scoop op de pwm regelaar, de drie gewone DC-DC inverters en de low drop regelaar of de voeding niet te veel inzakt. Als dat gebeurd denk het ding dat de batterij bijna leeg is en gaat staan hikken. De output is dan geen DC meer maar wordt een blokgolf.

De specs: 115 x 0,11mm draad,  Dan gele tape, weer 115 x 0,11mm draad en weer tape. Samen 230  windingen, ongeveer 10 ohm en iets van 30-35mH. Dan 6 windingen van 2 draden van 0,4mm parallel. Weer tape en dan weer 2 wikkelingen cu draad net als het eerste stel. Weer 30-35 mH ( gemeten met de andere wikkelingen open) Maar koperweerstand is hier waarschijnlijk 14 ohm. (De aantallen mbt windingen kloppen maar de rest is berekend. De Al waarde van het originele ferriet is waarschijnlijk 600nH/n².

De nieuwe trafo is nu 2x 260 x 0,11mm ofwel 2x31mH en beide gebruiken evenveel draad en zijn elk 14 ohm. De primaire is nu beter geïsoleerd van de secundaire en gelijkmatig verdeeld over beide wikkelingen. Ferriet zat ergens in de 500nH/n². De output van de 1520 is maximaal 1mA. Trekt het te meten ding meer dan zakt de spanning in. Ik dacht dat dit geregeld werd door de feedback of bv door de uP. Maar het lijkt erop dat de trafo de limiet bepaald. Ik denk dat hij bij meer dan 1mA verzadigt. De nieuwe trafo heeft daar namelijk geen moeite mee en haalt ruim meer dan 1 mA en verzadigt dan nog niet. De hoofd stroombegrenzing in de voeding grijpt uiteindelijk in. Persoonlijk vind ik dat een veiligere en minder lompe manier.

De defecte transformator

De defecte transformator

Ik wikkel trafo’s en spoelen met een zelfgemaakt wikkel apparaat. Het is vrij grondstoffelijk gebouwd maar het werkt. Een frequentie counter telt de omwentelingen, een gewichtje om de draad bepaalt hoe strak het moet. Op mijn hobby site zie je hoe. http://www.pa4tim.nl/?p=5374

Zoals je hieronder ziet werkt hij weer.Ik heb voor dit soort dingen een kastje met 1% 5kV , 25ppm weerstanden in 10, 20, 100, 200, 1000 en 5000 M en de Fluke was het daar mee eens. De andere modes natuurlijk ook even getest. Alles binnen de specs.

Testen van alle functies

Testen van alle functies

Ook waren de originele 1000V diodes short. Deze heb ik vervangen door tot smd “omgebouwde” zwaardere modellen. Dat geeft minder kans op overslag terug de trafo in. Het rode spul op de trafo is isolatie lak.

the new coil mounted

De nieuwe trafo en “stevigere” diodes

Reacties zijn gesloten.