ALS F25 precision thermometer

ALS F25 thermometer

ALS F25 thermometer in low resolution mode

Dit was een interessant probleem. Hij wilde niet aan, gaf alleen rare dingen op zijn display en reageerde niet op knoppen. Pas als je, na een uur of zo, hem aan- en uitschakelde deed hij het, ruim binnen de specs en gedurende de hele dag. Dat soort gedrag maakt fout zoeken vaak wat lastig.

Ik heb eerst alles meetbaar “uitgestald”, plattegrondje van alle ICs zodat ik gelijk kon gaan meten en de resultaten bij de juiste pin schrijven. Ook hier geen schema’s of service doc van te vinden. Analyse van de metingen leverde geen vreemde zaken op. Na een tijdje het ding aan en uit gezet en zoals de klant al vertelde startte hij toen netjes op. Toen was het snel duidelijk, maar wel apart. Een opamp met Xtal vormt de oscillator. Het signaal van 1 pootje van het Xtal gaat direct de PT100 probes in en varieert in amplitude. Iets wat hij koud niet deed.

De Xtal amplidude

De Xtal amplidude

Je ziet het op de scoop erboven. Het schakelde steeds in drie trappen. Zoiets lijkt niet goed maar hier is dat dus de bedoeling.

Het probleem had vooral te maken met  slechte solderingen. Na zo’n beetje elke soldering op onderstaand board te hebben gedesoldeerd en dan weer vast met hoogwaardige tin. (die oude troep moet eruit. De oude soldeer opnieuw smelten is meestal alleen uitstel van problemen.

De slechte  solderingen

De slechte solderingen

Daarna startte hij koud wel direct op maar gaf Error 8. Geen idee waar dat voor stond maar het begin was er. De scoop leidde me naar 2 rotte elcotjes. Daarna werkte hij weer zoals het hoort. Zoals je onder kunt lezen vond ik later een manual met daarin die error codes.

De voeding was gelukkig goed. Het zou geen lolletje zijn geweest om daar onderdelen te moeten vervangen. Om bij de onderkant te komen moet er veel gedesoldeerd worden aan onderdelen die met veel soldeer heel veel warmte nodig hebben om los te komen. Niet moeilijk met het juiste gereedschap (zoals mijn Pace  station) maar het kost nogal wat tijd. De probes vormen een eenheid met de eproms. Daar heb ik dus gelijk maar een copie van gemaakt. Die dingen hebben niet het eeuwige leven.

De voeding

De voeding

Update: de meter bleek ook bij de eigenaar af en toe die error 8 te geven. Er zijn meer foutcodes maar twee daarvan, error 8 en 1 zijn niet ernstig. Het zijn waarschuwingen. Als er geen probe is aangesloten of als een probe wordt aangesloten nadat de meter wordt aangezet is dat een error. Als de temperatuur sneller verandert dan de meter kan volgen geeft dat ook een error.

De probes vormen een set met de eproms. Ze zijn dus niet onderling verwisselbaar.

Bij deze thermometer was de oorzaak (waarschijnlijk) de connector. Deze miste een soort schroef/nokje  waardoor de afscherming niet altijd contact met de kast maakte. Dat levert meer noise op waardoor de meter dat als een te snelle verandering ziet of mogelijk denkt dat de probe is los geweest. Ik heb toen een nieuw schroefje op de draaibank gemaakt. In ieder geval lijkt het nu te zijn verholpen.

 

Reacties zijn gesloten.