Megohm weerstand standaard

De teflon isolators

De standaard met teflon isolators

Deze decade heb ik gebouwd in opdracht. Hij gaat gebruikt worden om Megohm meters en isolatietesters te calibreren. De weerstanden vanaf 1M zijn 1% versies, minimaal 5kV, 2ppm/V en 25ppm/C. Bij dit soort waarden zijn lagere percentages lastig te vinden. Maar dat is ook niet zo belangrijk. Dat kan je tenslotte laten calibreren. Ze moeten wel stabiel zijn voor wat betreft spanning versus weerstand en tempco. Ze zijn van ohmite. Belangrijk bij hoge waarden is zorgen dat de lekstroom zo laag mogelijk is. Dat is deels de taak van de fabrikant. Die gebruikt speciale isolatie om de weerstanden en daarnaast moeten ze natuurlijk ook goed gebruikt worden.

Hier is gekozen voor 50k, 100k, 200k, 1M, 2M, 10M, 20M, 100M, 200M, 1G, 5G.

De binnenkant met HV weerstanden

De binnenkant met HV weerstanden

Ik heb ze in een kunststof kast ip65 kast gemonteerd. De connectors zijn Hirschman. Ik heb telfon isolators gedraaid voor montage. De binnenkant en onderdelen zijn ultrasoon gereinigd, de weerstanden volgens advies van de support afdeling van Ohmite met ipa. De isolatie weerstand tussen twee connectors heb ik voor montage gemeten en is met > 10E12 Ohm hoog genoeg voor deze toepassing.

Een venstertje om de calibratie waarden te bewaren

Een venstertje om de calibratie waarden te bewaren

Ik heb een plexiglas houdertje gemaakt om de calibratie data te noteren.

Reacties zijn gesloten.