Furness PPC 500

Furness

Furness PPC500

Dit is een druk calibrator. Tijdens de calibratie ontstonden er twee problemen. Eerst wilde hij zijn gegevens niet bewaren om er daarna helemaal mee te stoppen. Ook hier voor was geen service documentatie beschikbaar.

De voeding

De voeding

 

De oorzaak van dat tweede punt was snel gevonden. Er was intern een flat-kabel los geschoten. Dit is waarschijnlijk tijdens het transport gebeurd. Ook was de voeding-spanning niet echt schoon als gevolg van een slechte elco. Niet hopeloos slecht maar wel goed op weg dat te worden. Gezien de leeftijd gelijk alle elcco’s maar vervangen dan kan hij er voorlopig weer tegen. Zoveel waren het er tenslotte niet. Het is een mooi gebouwd apparaat en ruim en service vriendelijk opgezet.

Het tweede probleem was zo gevonden maar het oplossen was best veel werk.

Het mainboard

Het mainboard

Je ziet in de twee rode kadertjes het probleem. Dit apparaat heeft een oplaadbare backup batterij, dat geval onderin, en een werk accu zodat hij ook zonder 230V blijft werken. (niet op de foto) Die was ook gaan lekken maar was verder nog dik in orde. Er lag wat wit poeder op wat ik er zo af kon kwasten. Geen deformaties als opzwellen. Een keurige DC en AC inwendige weerstand en hij kon nog meer dan genoeg stroom leveren. De eigenaar heeft zelf een goed adres voor dit soort batterijen en zal die als nog zelf vervangen.

Dit was ooit een batterij

Dit was ooit een batterij

Met het kapje nog om de backup batterij leek het mee te vallen, er was een pootje wat groen. Wat er onder dat kapje uitkwam was minder leuk. En toen ik de batterij verwijderde was het nog meer schrikken. De traces waren flink aangetast en een was er zelfs doorgerot. Het schoonmaken en herstellen van de traces (en vias) was veel werk. Soldeer houdt niet op aangetast koper, en als er van die troep onder blijft zitten gaat het verder dus het moet eerst geneutraliseerd worden. Daarna schoonmaken en onder de microscoop controleren. Toen dat allemaal weer goed was heb ik de sporen hersteld en de nieuwe batterij geplaatst.

De calibratie gegevens zitten in een stukje geheugen. Een IC wat in een voetje zit (het bovenste rode kadertje) Hier is het al wat schoon geborsteld. Helaas ben ik vergeten een closeup te maken. Het was best een koddig gezicht, een IC wat tot zijn oksels in de poeder zat. Het voetje en de sporen waren hier ook aangetast. Ook hier weer desolderen, neutraliseren, schoonmaken en herstellen.

Ik hoop niet dat dit zo af fabriek was

Ik hoop niet dat dit zo af fabriek was

Gelijk even alle solderingen nagelopen.

Het bovenste PCB

Het bovenste PCB

De bovenkant. Alle 230V netjes afgeschermd.

Reacties zijn gesloten.